Att tävla i matlagning är en konst. Smak, utseende och metod bedöms i tävlingen Årets kock.

30-årige Jonas Karlsson, bördig från Södermanland och i dagsläget verksam på Lilla Bjers gårdskrog, nådde 2016 fram till finalen. Då jobbade han på Hotel Stelor. I år har han kvalat in sig till tävlingen igen och siktar på toppstrid.

För att ansöka till Årets kock har han liksom samtliga tävlande komponerat ett recept som juryn visade sig uppskatta.

Artikelbild

| Jonas Karlsson har tidigare bland annat jobbat med Tommy Myllymäki, som utsågs till Årets kock 2007.

– Deltagarna tar en bild på sin maträtt och skickar in digitalt. Sedan görs en anonym bedömning om man går vidare i tävlingen eller inte. Det är väldigt viktigt med en bra bild och ett tydligt recept, att man kan skapa sig en smakförnimmelse, förklarar Jonas Karlsson.

32 deltagare väljs därefter ut av jury till tävlingen i Stockholm.

Vad tror du är hemligheten bakom att kunna bli Årets kock?

– Man ska vara en envis jäkel, ha huvudet på skaft, vara smaksäker och ha en gnutta tur. I år är det lite annorlunda med de nya reglerna, säger Jonas Karlsson.

Artikelbild

| Kocken Jonas Karlsson på Lilla Bjers tävlar om att bli Årets kock.

Teoriprov ingår i årets tävling och en råvarukorg ställs fram till deltagarna. Vad som finns i råvarukorgen är hemligt fram till tävlingen, så deltagarna vet inte på förhand vad de ska laga.

Intresset för matlagning har funnits hos Jonas Karlsson sedan barnsben. Nyligen hittade han ett gammalt brev han själv skrivit när han var liten.

– Jag har alltid velat bli kock. Jag hittade ett brev hemma för inte så länge sedan. Där hade jag skrivit att jag ville bli kock och öppna restaurang i Stockholm på Norrmalmstorg, den dyraste gatan i Monopol-spelet. Brevet skrev jag i skolan när jag var 7 år gammal.

– Min sambo pushar ganska mycket för Årets kock-tävlingen, sedan vill jag ju det här extremt mycket också.

Det märks tydligt när vi pratar med Jonas att han är talangfull och engagerad:

– Förut kunde du nöta på en rätt men nu är det teoriprov och råvarukunskap. Dag två i tävlingen är det råvarukorg, då är det kreativiteten som spelar roll. Att bara ta sig till final är stort.

Har du någon speciell taktik inför tävlingen?

– Jag försöker träna så precist och exakt som möjligt, jag mäter köksbänkarna och använder inte två ugnar eftersom man bara får använda en i tävlingen. Det gäller att tänka logiskt.

Jonas är inte den första från Gotland som deltar i tävlingen. I fjol var gotlänningen Luqaz Ottosson en av finalisterna i Årets kock, och han deltar alltså i tävlingen även i år. Tidigare har även han jobbat som kock på Lilla Bjers.

Tävlingen Årets kock går av stapeln 19-20 juni. Av de 32 deltagarna går 8 vidare till final i Stockholm den 28-29 september.