Den 12 januari skulle en förskola öva inför sitt luciatåg i Hogräns kyrka. Då upptäckes det att kyrkan hade vandaliserats och att flera saker försvunnit från Hogrän, Roma och Björke kyrka.

– De gick in i kyrkan och förstod först inte vad som hänt. Det var ett stort dammoln där och de ringde in och berättade vad som hänt, sa Monika May, kyrkoherde i Eskelhems pastorat, i samband med händelsen.

Samma dag greps och anhölls två män misstänkta för händelserna. En av männen, 21-åringen, häktades därefter på sannolika skäl misstänkt för brotten. Åklagaren Mats Wihlborg beslutade under fredagen att begära förlängd häktningstid. Åtal ska nu vara inlämnat senast 2 januari.

– Vi ska göra något mer kompletterande och det finns inte möjlighet att få in åtal i tid nu, säger åklagaren Mats Wihlborg.

LÄS MER: Vandalen erkände – en historia av missbruk och småbrott

Den 21-åriga man är misstänkt för tre stölder från kyrkorna, grov skadegörelse, försök till stöld och några mindre brott. Den andra mannen är misstänkt för tre stölder.

– Initialt var den andra mannen även misstänkt för grov skadegörelse. Men båda personerna har lämnat sådana uppgifter att det blir svårt för oss att binda honom till skadegörelsen, säger Mats Wihlborg.