Visbys innerstad är på många sätt en mardröm för blåljuspersonal, med trånga gränder och innegårdar. På sommaren blir utmaningen större när brandbilar måste ta sig förbi markiser, blomkrukor och uteserveringar. Brandmannen Joakim Nordahl, som utbildar de som ska köra utryckningsfordonen i stan, menar att allmänheten kan göra deras arbete smidigare.

– Det viktigaste är att man håller sig inom lagens ramar. Det är också viktigt att man flyttar på sig så gott det går, ser till att flytta på cyklar och håller ett extra öga så att ens barn inte är i vägen, säger Joakim Nordahl.

Räddningstjänsten har släppt en video på sin Facebooksida för att kommunicera detta till visbyborna. Videon, som ackompanjerades med en U2-låt, blev snabbt viral och har sett av över 14 000 personer. Enligt Joakim Nordahl är den stora spridningen ett tecken på att folk faktiskt är intresserade av hur utryckningarna funkar och att många vill underlätta för räddningstjänsten. Många passar också på att hylla räddningstjänsten.

"Ni är så otroligt duktiga och gör ett fantastiskt jobb. En stor eloge till er!? Ni uppskattas något enormt, för vem annars finns när/där det verkligen gäller?! Så mycket värme och så många kramar. Var rädda om er och lycka till i ert fortsatta arbete. Ni är otroliga???", skriver en person i kommentarsfälten till videon.