Skadegörelsen i Hogrän kyrka har upprört många. Det är högst oklart om någon genomtänkt planering föregick stöldräden mot Roma, Björke och Hogrän kyrka. En 22-årig och en 24-årig man döms nu för brotten och erkänner i stort att de begått stölderna.

LÄS MER: Efter kyrkovandalen: "Fortfarande mycket som behöver göras"

Rätten konstaterar att de två männen har vaga minnesbilder av vad som föregick beslutet att sätta sig på en moped kvällen 11 december.

Artikelbild

”XX har berättat att både han och NN hade tagit benzo och att de fick någon sorts idé om att ge sig ut för att stjäla. De begav sig

därför av på moped”, skriver rätten.

Bensodiazepiner, kallade benzo i missbrukskretsar, kan ha många olika effekter. Inom vården används den bland annat vid behandling av panikångest.

”Uppenbarligen har denna drogpåverkan varit betydande”, skriver rätten.

Artikelbild

LÄS MER: UPPMÄRKSAMMAT FALL: Nu åtalas kyrkovandalerna

De två erkänner också att de har varit i kyrkorna och att de där stulit föremål. Den ene mannen erkänner också att han sprutat med brandsläckare i Hogrän kyrka och döms för grov skadegörelse. Kostnaderna för sanering av kyrkan är huvudorsaken till det höga skadestånd denne nu döms att betala.

22-åringen döms till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst. 24-åringen döms till skyddstillsyn och i båda de unga männens fall uttrycker rätten en förhoppning om att de med dessa domar ska kunna komma till rätta med sina missbruksproblem.

linus.ehn@gotlandstidningar.se