Det var den 12 december som det upptäcktes att Hogräns kyrka hade vandaliserats och att flera saker hade försvunnit från Roma, Hogrän och Björke kyrka. Senare anhölls en 21-årig och 24-årig man misstänkta för brotten. Nu åtalas de båda männen på flera punkter vilka är tre fall av stöld, grov skadegörelse, försök till grov stöld, dopningsbrott, tre fall av ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Från Roma kyrka ska de ha stulit en ljusstake och två mikrofoner som tillhörde Visby stift. Detta ska ha inträffat mellan den 11 och 12 december. Även i Hogräns kyrka ska de, den 12 december, ha stulit en trälåda med en kalik och en flaska i silver som tillhörde Eskelhems pastorat. Stöldturnén ska även ha gått förbi Björke kyrka där männen åtalas för att ha stulit en mikrofon, en mindre summa pengar och en ljudanläggning. Detta ska ha inträffat mellan den 6 och 12 december.

Utöver det ska den 21-årige mannen ha sprayat med en pulverbrandsläckare inne i Hogräns kyrka, vilket ledde till skador för cirka 280 000 kronor. En summa som framför allt avser de saneringskostnader som uppkom till följd av skadegörelsen. Den misstänkte erkänner brottet och åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt då det utfördes i en kyrka samt med tanke på skadornas omfattning.

Artikelbild

| Foto från Hogrän kyrka.

21-åringen åtalas även för försök till grov stöld då han ska ha försökt stjäla en plånbok från en busschaufför. Händelsen inträffade den 9 december vid hållplatsen Follingboväg 70. Busschauffören lyckades avvärja angreppet. Han yrkar nu på ett skadestånd med 10 000 kronor för sveda och värk. Den åtalade mannen erkänner brottet.

24-åringen åtalas även för dopningsbrott då han, den 19 november, olovligen har innehaft en tablett metandienon, som är dopningsmedel. Utöver det har han även haft 1, 44 gram cannabis på sig.

Han åtalas även för att samma dag ha burit kniv på allmän plats.

Den 21-årige mannen åtalas för ringa narkotikabrott då även han har haft ett gram cannabis på sig, och det ska ha skett den 12 december.