Polisen grep 21-åringen när han stod vid en moped, försedd med en låda där stöldgods hittades.

– Han har i stort sett erkänt, säger Mats Wihlborg, åklagare.

I samband med kyrkoinbrotten kom uppgifter om att nycklar försvunnit från en vaktmästarbyggnad. I lådan på mopeden ska nycklar och föremål från Roma, Björke och Hogrän kyrka hittats.

Artikelbild

LÄS MER: Misstänkt kyrkovandal häktades

En 24-årig man har försatts på fri fot, men misstänks fortfarande för stölder vid kyrkorna. En 32-årig man har helt avskrivits från utredningen. Vid häktningsförhandlingen uppgav 21-åringen att han var narkotikapåverkad då brotten begicks.

– Vi har tagit prover och avvaktar resultaten, säger Mats Wihlborg.

Den 21-årige man som sitter häktad har dömts för flera brott tidigare och stod under övervakning av frivården då kyrkinbrotten begicks.

Artikelbild

| Hogrän kyrka, sakristian.

– Han hade skyddstillsyn, säger Mats Wihlborg.

BILDER: Hogrän kyrka efter vandalernas skadegörelse

I fjol dömdes mannen för en bilstöld i Uppland och det beslutades att han skulle dömas till ungdomsvård med särskild föreskrift. Han fick då en vårdplan och kom i kontakt med beroendeenheten vid socialtjänsten på Gotland. I sin vårdplan tecknas bilden av en ung man med problem:

"XX har utvecklat en kriminell och destruktiv livsstil där han fastnat i en nedåtgående spiral. XX har i sin livssituation ett stort antal riskfaktorer som ökar risken för ett fortsatt normbrytande beteende. XX utsätter sin hälsa och utveckling för en påtaglig risk att skadas genom missbruk, kriminalitet och socialt nedbrytande beteende."

Det noteras också att mannen diagnostiserats med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

"Det är av yttersta vikt att XX får kvalificerad hjälp och behandling för sitt drogmissbruk och då i form av institutionsvård.

LÄS MER: Busschaufför överfölls av rånare

Vid häktningsförhandlingen erkände 21-åringen också ett annat uppmärksammat brott. Det rör sig om ett rånförsök mot en busschaufför vid Ica Maxi 9 december.