Personerna bakom Viospatia AB och Light Safe UF kan titulera sig som Gotlands för närvarande skarpaste innovatörer. Under fredagen belönades nämligen dessa två företag med SKAPA-priserna i Gotlands län, för sina förtjänstfulla insatser gällande nyskapande, kreativitet och utveckling av nya produkter och tjänster. Priserna delas ut av länsstyrelsen i samarbete med Almi Företagspartner Gotland AB och vinnarna korades av landshövding Cecilia Schelin Seidegård under en ceremoni på residenset i Visby, där vinnarna fick diplom och 20 000 kr i prispengar..

Bakom företaget Viospatia AB står Michael Fergusson, Mikael Sjödahl och Per Bergström. De belönas med SKAPA-priset 2018 för produkten VIRPRO, en innovation som enligt juryn adderar stort värde till den tillverkande industrin. "Genom sin avancerade teknik ökar de kvalitén genom snabb 3D-avläsning av komponenter i en processlinje", löd en del av motiveringen.

Light Safe UF med Erica Norberg, Ellen Engström och Tilde Bofride Lytholm vann SKAPA-priset för unga innovatörer 2018. Detta tack vare produkten Light Safe, som juryn anser vara en enkel och smart lösning för att undvika att levande ljus startar en eldsvåda. Produkten, som placeras längst ner på ljuset, sluter sig automatiskt runt det och släcker lågan.

SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Vinnarna går vidare till riksfinalen i Stockholm den 8 november, där de tävlar mot andra länsvinnare. Då tävlas det om 550 000 kr för SKAPA-priset respektive 250 000 kr för SKAPA-priset för unga innovatörer.