Torkan förra sommaren innebar svåra tider för lantbrukarna. De kommer att kompenseras då Lantmännen beslutade dela ut 619 miljoner kronor på sin årsstämma under onsdagen.

– Det är bland de högsta utdelningar som gjorts och en del kommer Gotländska lantbrukare till del, säger Ulf Gahne, ordförande för Lantmännen på Gotland.

LÄS MER: Torkan sänkte Lantmännens resultat

Kooperativet Lantmännen har drygt 850 medlemmar på Gotland och utdelningen kommer att ske genom en uträkning med många variabler. Det är drygt 25 000 delägare som ska dela på de 619 miljonerna.

Under senare år har Lantmännen varit den mest inkomstbringande delen i bondesfären. Det rör sig om en jätte med 10 000 anställda och en omsättning kring 45 miljarder per år.

– Det är framför allt industridelen som går bra. Maskindelen, som bland annat säljer de gula Volvo-maskinerna, har också gått bra, säger Ulf Gahne.

Lantmännen äger en rad livsmedelsindustrier som tillverkar varor som säljs i butikerna. Korbrödsbagarns korvbröd, Kungsörnen pasta, AXA havregryn och färdigrätterna av märket Gooh kommer alla från bondeägda tillverkare.