Faktum är att svenskarna köper flest tulpaner i världen, enligt sajten Odla.nu. Enligt samma sajt ökar efterfrågan på svenskodlade tulpaner varje år, och det finns i dag cirka 400 svenska odlare runt om i landet.

Det finns i dagsläget inga Gotlandsodlade tulpaner på marknaden. På Follingbo trädgård köper man in tulpaner från en leverantör i Skåne som sedan går ut till några lokala matbutiker. Eva Espillco tog över verksamheten tillsammans med maken Andres Espillco Ccaccachahua så sent som förra sommaren, och har inte någon tidigare tulpan-årsdag att jämföra med.

– Jag vet inte hur trycket är på just den här dagen, eller hur efterfrågan ser ut på till exempel egenodlade tulpaner, säger hon.

Artikelbild

| Först när blommorna ställts i vatten så får de sin spänst.

LÄS MER: Nya ägare till Follingo trädgård: "En dröm som går i uppfyllelse"

På Linds växthus i Visby finns det gott om tulpaner i alla möjliga sorter, färger och texturer. Butiken jobbar enbart med leverantörer från Holland.

– Kvaliteten hamnar i första rummet, vi vet vad vi får därifrån, säger Annika Palmqvist, florist på Linds.

Hon säger att tulpanerna köps på vikt, och att det är storleken på lökarna som i slutändan är avgörande för kvaliteten och framförallt hållbarheten.

Artikelbild

| Andres Espillco Ccaccachahua och Eva Espillco köpte Follingbo trädgård i fjol och öppnade i ny regi i början av juli.

– Våra tulpaner har ett högre styckpris, vilket kanske får en del att tveka, men de håller längre och har större blommor.

Inne vid snittblommorna står kollegan Frida Ekelöf och knyter tulpanbuketter. Hon märker inte någon större rusning inför Tulpanens dag, utöver att butiken har många olika sorter inne just nu.

Artikelbild

| För Frida Ekelöf, florist på Linds växthus, är det mycket tulpaner på dagsschemat just nu. Tulpanens dag, alltså i dag, kan ses som startskottet på säsongen för den färggranna blomman. ”Men jag tror att man köper tulpaner oavsett vilken dag det är”, säger hon.

– Det är så många sådana här olika dagar känns det som, haha. Men visst är det mycket tulpaner på menyn just nu. Det här är ju den snittblomma som finns så här års och det är under vårvintern som vi säljer tulpaner, även om den finns året om, fortsätter hon.

Frida Ekelöf tycker inte att kunderna specifikt efterfrågar svenska tulpaner.

– Det är överlag inte så många som undrar om bakgrunden till våra växter och blommor, men jag tror säkert att det kommer öka framöver.

LISTA:Deppa inte ­– tips hur du förgyller januari!

På Follingbo trädgård, som är Gotlands enda året runt-öppna handelsträdgård, är inriktningen något annorlunda när det kommer till frågan om närodlat. Tankar finns på att gå tillbaka till tiden då där odlades mycket lökväxter, bland annat.

– Det är lite poängen med att ha en handelsträdgård, tycker jag. Dels brinner vi för att odla eget, dels blir det billigare. Vår tanke är att återvända till den tiden då det odlades mer lökväxter här, säger Eva Espillco.

Inför den första vintern sedan de tog över i Follingbo valde de att satsa på att ta fram egna hyacinter och amaryllis.

– Förhoppningen är att öka på efterhand men vi tar det lite ett steg i taget, fortsätter Eva som berättar att det kommer att finnas gotländska påskliljor till våren, fortsätter hon.

Och tulpaner?

– Det är inte uteslutet. Vi får se hur det blir till nästa tulpansäsong!