M/S Visborg är arbetsnamnet på den nya färjan som för tillfället håller på att byggas vid varvet i Kina. Tanken var att det skulle köras en provtur med den nya LNG-färjan under hösten – men det kommer inte att ske.

I stället har projektet försenats rejält och provturen kommer att äga rum under januari. Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland, säger att det finns flera orsaker till att det nya fartyget försenas.

– Det var monsunregn någon vecka och det stannar upp hela byggnationen. Det är saker och ting som vi inte kan påverka, säger Håkan Johansson.

SE VIDEON: Här sjösätts DG:s nya färja

Provturen är en av de sista delarna som genomförs innan färjan levereras till beställaren – i det här fallet Gotlandsbolaget.

– Det är ett av de sista momenten i projektet. Man säkerställer att hon kommer upp i vad som utlovats gällande system, förbrukning och prestanda, säger Håkan Johansson.

Kommer det kosta er mer pengar eller får ni pengar av varvet?

– Jag går inte in på enskilda komponenter i kontraktet. Det är mellan oss och varvet, säger Håkan Johansson.

Han kan inte lämna något som helst besked om när den nya färjan, M/S Visborg, kommer att vara i trafik. Det är något som bolaget bett om att få återkomma kring.

– Vi arbetar hårt för att få hem henne så fort som möjligt, säger Håkan Johansson.

Rederi AB Gotland beställer fartyget och dotterbolaget Destination Gotland hyr sedan i sin tur färjan av bolaget.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.