Äpplena är flera i år, och så även musterierna. För från och med 30 augusti finns ett nytt musteri i Visby, nämligen Visby Musteri. Entreprenören bakom företaget heter Hans Gustavsson och han ska för första året sälja äppelmust.

– Jag är ingen pomolog så jag har inte stenkoll på äpplen, men jag vet hur man bedriver företag och läst på om processen. Det viktigaste för en god must är att blanda äpplen av olika sorter. Då får musten både syra och sötma, säger han.

Pomologi är lärdomen om trädfrukter. Beroende på hur skörden ser ut och vilka sorts äpplen man använder sig utav kan säsongen sträcka sig olika långt. Hans Gustavsson räknar med att arbeta in i oktober med produktionen.

Artikelbild

| Äpplena i grannens trädgård.

Det var två år sedan som Hans Gustavsson köpte företaget av sin bror som hade börjat bygga företaget. Däremot var skörden för dålig förra året för att göra en storskalig producering så i år blir första året med en produktion. Förhoppningen är att han ska producera flera ton äppelmust när säsongen är slut.

Tidigare har Hans Gustavsson bland annat bedrivit företag och arbetat i Tanzania och Ghana. Till Gotland flyttade han 2001 och har till exempel arbetat som vd för Cementa. Men inom äppelbranschen har han aldrig tidigare arbetat.

– Gotland har en fantastisk miljö, relativt ren och en bra plats för barnen att växa upp. Men man får någon tanke där vid 50 och frågar sig vad är det man vill göra i livet. Nu blir det musteri och äpplen för det är så himla gott, säger han.

Framtiden är ett oskrivet kapitel för Hans Gustavsson och hans musteri. Han har flera tankar på vad han ska göra med företaget.

Artikelbild

| Om äpplena har vita kärnor är de omogna berättar Hans.

– Det är bara ens egen fantasi som sätter gränser. Jag har sneglat på rödbetor och tänkt på att göra små förpackningar, likt hälsoshot, säger han.

Men ur en entreprenörs ögon är det en annorlunda bild han ger.

Artikelbild

– Gotland är på gott och ont för ett företag. Det är isolerat och det är dyrt att frakta över till fastlandet. Det gäller att satsa lokalt, säger han.

Nyckeln till att bedriva ett framgångsrikt företag är förtroende.

Artikelbild

– Har du förtroende så kommer kunden tillbaka. Sedan gäller det att andra företag har förtroende för dig och ett gott samarbete med dem. I Stockholm kan du bara ringa och hyra in någon, det kan du inte här på ön. Då gäller det att ha ett bra samarbete när något strular, säger han.