Det är Majstregården i Sundre som efter 20 års kamp har fått dispens av länstyrelsen från strandskyddet för att bygga i anslutning till restaurangen.

– Nu blev jag helt paff, säger Göran Nyqvist när Helagotland.se ringer.

Beslutet togs i fredags och har ännu inte hunnit nå Göran Nyqvist och Gabriella Löf som äger Majstregården, nära Hoburgsgubben i Sundre. Att de nu får dispens innebär att de kan söka bygglov hos Region Gotland för sina planer på att expandera.

Artikelbild

| Majstregården.

– Vi har tänkt oss cirka 40 bäddar totalt i åtta lägenheter i enplanshus.

Majstregården har mest varit öppen sommartid men nu hoppas ägarna att det kan bli åretrunt-verksamhet med boende och mindre konferenser.

– Det är helt otroligt det här, säger Göran Nyqvist som dock inte vill gå händelserna i förväg. Först måste de få bygglov och det kommer att ställas krav på hur de bygger, tror Göran Nyqvist.

Majstregården ligger både inom strandskyddsområdet och inom naturreseravatet Gotlandskusten och ägarna försökte för första gången 1998 att få dispens för att bygga. År 2010 var ärendet ända upp i Miljööverdomstolen där det blev avslag.

Artikelbild

| Gabriella Löf och Göran Nyqvist äger Majstregården tillsammans.

- En anledning till avslaget har varit att fler byggnader skulle störa friluftslivet, men vi tycker tvärtom - boende i området skulle öka tillgängligheten. Där längorna skulle ligga växer ändå bara ene och tynne, sa Gabriella Löf i en artikel i Gotlands Tidningar 2010.

LÄS MER: Majstregården får nej till utbyggnad

Det som gjort att länsstyrelsen nu ändrat sig och beslutat om dispens är de nya bestämmelserna i den fördjupade översiksplanen för Storsudret och Burgsvik. Där pekas Majstregården, men även Burgsvik, Fide och Vändburg, ut som så kallade LIS-områden. LIS står för landsbygdsutveckling i strandnära läge, och ska möjliggöra satsningar där strandskydd gäller.

LÄS MER: Reglerna för strandskydd ska lättas upp

Även områden på Fårö och Östergarnslandet har pekats ut som LIS-områden.

Frida Brunner är översiktsplanerare på Region Gotland. Hon kan inte säga något om chanserna för Majstregården att få bygglov men hon tycker att länsstyrelsens beslut är positivt:

– Det var en glad nyhet. Det behövs fler övernattningsmöjligheter i området, säger hon.