I Sverige fanns år 2018 nästan 800 dryckesproducenter, visar Dryckesbranschrapporten 2019. Majoriteten tillverkar öl, vin, cider eller spritdrycker. Gotland hade totalt 21 dryckesproducenter, vilket är flest per invånare jämfört med övriga län i Sverige. Även på Gotland är det vanligast med ölbryggerier, förra året fanns totalt elva. Öns bryggerier har nu gått samman och startat en bryggeriförening.

– Vi var löst samlade innan och går ihop främst eftersom vi vill värna om kvaliteten och varumärket Gotland, säger Olof Eklind, som är en av grundarna till Burgsviks bryggeri.

Under 2018 ökade antalet dryckesproducenter med 25 procent vilket är en rekordstor tillväxt för branschen, enligt Dryckesbranschrapporten. Att många på Gotland väljer att starta bryggerier tror Olof Eklind beror just på att de kan luta sig mot varumärket Gotland.

– Det är jag helt övertygad om. Jag hade inte startat ett bryggeri i Stockholm, säger han.

Förutom Burgsviks bryggeri består föreningen hittills av Barlingbo bryggeri, Hop Shed Brewery, Lost Island Brewery, Alskute Farm & Brewery, Gotlands bryggeri, Fårö bryggeri och nytillskottet Jodu Beer i Klintehamn.

– Alla som är med tycker att det är bra och kul. Föreningen består av allt från de allra minsta bryggerierna till det största, som är Gotlands bryggeri. Om det är fler med bryggeritillstånd vill vi gärna ha med dem också, säger Olof Eklind.