Under tisdagen rapporterade Sveriges radio Gotland att den akuta foderbristen på Gotland börjat mattas av. Men foderläget för öns bönder är fortsatt ovisst på många håll och det är långt ifrån alla som kan pusta ut.

– Det är olika från bonde till bonde. En del tror att de ror iland det även om de måste snåla, och andra har faktiskt foderbrist, säger Anna Törnfelt, ordförande vid LRF Gotland.

– Vi kan inte blåsa av det än, en del har bara foder i några månader framåt och de vet att de får en liten skörd nu igen. Och vi är inte i hamn än, vi vet inte om det slår till med frostnätter, fortsätter hon.

Artikelbild

| Anna Törnfelt, ordförande vid LRF-Gotland.

För att foderläget ska repa sig behövs bra förutsättningar under hösten för att ge en riklig tredje skörd. Men för några kanske inte ens det räcker till.

– Det behövs värme och en fin höst. Men det kommer också vara så att man behöver snåla eller slakta av djur för att klara de andra djuren, det är många månader kvar till maj månad, säger Anna Törnfelt.

När fodret inte räcker till behöver bönderna låta slakta a v fler djur än planerat, men att de gotländska bönderna ska hålla färre djur framöver tror inte Anna Törnfelt.

– Nej, man kanske sår in mer vall, och inte har så mycket spannmål av sin areal. Men sen kommer vi ha för mycket foder för att det är bra år.

Artikelbild

| I somras var det torrt på åkrarna.

Först senare i höst vet vi hur det kommer gå i vinter.

– Vi kommer veta ungefär hur det ser ut i november. Då kommer vi göra en ny inventering med varje bonde, säger Anna Törnfelt.