Företagaren Andreas Unger har varit medlem i Företagarna Gotland sedan 2000, och ordförande de senaste fyra åren. Nu väljer han dock att lämna över uppdraget åt någon annan efter årsmötet den 20 mars.

– Jag har suttit i fyra år nu, och jag tycker inte att man ska bli en institution på en sådan här post. Företagarna på Gotland har gått igenom en fas de senaste åren, och nu är det dags för en ny och spännande fas, och då tycker jag att det är dags för någon annan att ta över. Det är ett bra läge att göra växlingen helt enkelt, säger Andreas Unger.

Vem som kommer att bli ny ordförande är ännu inte klart, utan det kommer att avgöras på årsmötet.

Vad är det för utmaningar som väntar den nya ordföranden de kommande åren då Andreas?

– Det handlar egentligen om ett uthållighetsarbete där vi måste fortsätta att få regionen och andra aktörer att förstå hur det är att vara egen företagare. Regionen är intresserad och vill mycket, men de hinner inte alltid lyfta blicken och se företagarnas verklighet. Utöver det så blir utmaningen fortsatt att synliggöra allt bra som Företagarna gör, samt berätta för öns företagare varför de ska vara med.

För Andreas Unger själv väntar nu en ny fas i livet. Som Helagotland.se skrivit sedan tidigare står Unger på Moderaternas lista till regionfullmäktige, och i och med att han lämnar Företagarna kommer han att lägga mer tid på politiken, något som han varit något sparsam med tidigare.

– Anledningen till det är att jag anser att man som ordförande ska vara så oberoende som möjligt, och jag har därför valt att hålla en låg profil för att inte kladda ihop rollerna. Efter den 20 mars kommer jag dock kunna engagera mig fullt ut i politiken. Jag vill vara med och påverka, och det får jag chans till i och med det här.

Har du som ambition att ta plats i fullmäktige efter valet?

– Ja, det är min ambition, men jag står ganska långt ner på partiets lista, så det kanske inte är helt realistiskt att det blir så.