Pop up-restaurangen Retaste öppnade för en dryg månad sedan och deras tanke är att laga mat av produkter som annars skulle kastas. Bland annat har kronprinsessan Victoria besökt restaurangen. Nu kommer konceptet till Gotland och restaurangen på Stelor kommer att samarbeta med Ica Maxi.

– Linus (Ström, kock på Stelor) har jobbat med Paul Svensson som ligger bakom Retaste i Stockholm och Linus har lärt sig mycket av honom. Moa (Lilja) som tar över på Ica Maxi är väldigt framåt och haft tankar kring det här, säger My Wrethagen som tillsammans med Linus Ström äger och driver Stelor.

Från och med vecka 28 kommer restaurangen att på luncherna servera sin mat under namnet "Taste the waste".

Artikelbild

| Här är huset på Stelor - men luncherna kommer att servereras i den lada som finns på området.

– Vi har testat det under några veckor och var kanske inte riktigt förberedda på mängden som vi skulle få. Vi har fått tillsätta en kock på halvtid som tar hand om och sorterar ut det vi kan använda. Det är även en utmaning för oss att aldrig ha en förutbestämd meny, säger My Wrethagen.

Hon säger att lunchrätterna kommer ha det gröna i fokus.

– Sedan kommer det att finnas tillägg av kött och fisk. Men luncherna ska vara grönsaksbaserade, säger My Wrethagen.

Moa Lilja, blivande vd för Ica Maxi, säger att det känns väldigt bra att Stelor nu kan ta hand om mat som de annars skulle ha kastat. Det kommer framförallt att vara grönsaker och frukter.

Artikelbild

| Linus Ström på Stelor.

– De tar allt svinn som vi inte kan sälja och det som Stelor inte kan använda går till deras bonde och grisarna på gården. Vi har mycket planer på det här framöver och hoppas kunna växla upp det här ännu mer, säger Moa Lilja.

Hon menar att det här är någonting som gynnar alla inblandade.

– Det är verkligen en win win-situation. Det blir ett kretslopp mellan alla och vårt svinn minskar, säger Moa Lilja.