Under sommarmånaderna juni, juli och augusti minskade antalet gästnätter på Gotland med omkring 35 000, jämfört med förra sommaren. Detta visar preliminär statistik från Tillväxtverket. Det är framför allt antal övernattningar på campingplatser som ligger bakom minskningen. Svarsfrekvensen från samtliga anläggningar för i somras var endast drygt 50 procent, att jämföra med normalnivån som ligger på mellan 70 och 80 procent.

– När jag tittar tillbaka på de senaste 10 åren är det lite hoppigt med just campingsiffror. Men det vi ser i statistiken i år är ett tapp, säger Mats Jansson, näringslivsstrateg på Region Gotland.

Han ser inte någon generell trend i landet att antalet campinggäster minskar. En bidragande faktor till hur många campinggäster som kommer till ön är trafikkapaciteten till och från Gotland, vilket märktes år 2016 då Gotlandsbåten var i trafik.

Artikelbild

| Johan Bergner, ägare till Ljugarn camping.

– De tillförde en ny trafik som delvis bestod av ovana resenärer som bokade senare, där såg vi ett uppsving bland campinggäster. Destination Gotland har ganska väl upprätthållt trafikvolymerna men de har kanske inte samma målgrupp, och en av mina tolkningar är att just campingen tappar på det, säger Mats Jansson, och tillägger att kapaciteten kommer att öka när nya LNG-färjan sätts i trafik.

På Tofta camping märks ingen minskning från förra året.

– I juli hade vi samma beläggning i år som förra året. I juni var det något sämre men då byggde vi om södra delen av campingen så det går inte riktigt att jämföra, säger Thomas Nässen, verksamhetschef.

Däremot märker han ett förändrat beteende bland campinggästerna.

– De stannar kortare tid och det ställs högre krav på vad etablissemangen innefattar. Det ska helst vara havsnära, finnas wifi och sådana saker, säger Thomas Nässen.

Inte heller Johan Bergner, ägare till Ljugarn camping, märker någon större skillnad i beläggning från tidigare år och ser generell negativ trend.

– Juni var jättebra, bättre än vi någonsin haft tidigare. Juli var också bra men augusti gick inte riktigt så bra som jag trodde, säger han.

Även på Ljugarn camping har det under sommaren byggts om, vilket påverkat antalet platser på anläggningen, berättar Johan Bergner.

– Min känsla är att det varit mindre rörelse, folk har stannat längre på varje plats. I sommar var det så pass varmt att många valde att tälta och stannade längre perioder, säger han.