35 av regionens tomter ligger nu ute till försäljning.

– Det är nog fler än vad det brukar vara. Jag har i alla fall fler obebyggda fastigheter än vad jag brukar, säger Jenny Holgersson, mäklare på Fastighetsbyrån.

21 av dessa är på norra delen av ön. Det handlar om tre tomter i Fårösund, en i Lärbro, nio i Slite och åtta i Tingstäde. Tomterna kostar mellan 100 000 och 175 000 kronor och det tillkommer anslutningsavgift för vatten, avlopp och el.

Artikelbild

| Utgångspris per tomt på A7 i Visby är 1,5 miljoner kronor.

– Vi har precis börjat annonsera ut dem men hittills är det några som ringt och jag har fått frågor om framför allt tomterna i Tingstäde och Slite, säger Jenny Holgersson.

Tomterna ligger i befintliga villaområden och har inte blivit sålda tidigare, nu gör regionen ett nytt försök.

– Vi ser ett stort intresse att flytta till levande samhällen där det finns service, som till exempel matbutik och skola, säger Jenny Holgersson.

Enligt mäklaren har Slite blivit allt mer attraktivt på permanentboendemarknaden.

– Jag började arbeta som mäklare på Gotland 2011 och sedan dess har villapriserna i Slite nästan fördubblats, berättar Jenny Holgersson.

I Visby ligger samtliga tomter på Remontvägen på A7-området, vilket är ett nybildat bostadsområde. Utgångspris per tomt är 1,5 miljoner kronor, bud ligger på fredagen mellan 1 500 000 kronor och 2 100 000 kronor. Region Gotland kan alltså vänta att tjäna minst 21 miljoner kronor sammanlagt för tomterna i Visby. På fredagen var det budgivning på 11 av 14 tomter.

– Det är ett stort intresse. Det är i huvudsak familjer i åldern 30 till 50 år som har aviserat intresse. De här är lite större till ytan än de tomter som tidigare varit till försäljning på A7-området, säger Jenny Holgersson.

Hon vet att Region Gotland även planerar att lägga ut tomter på södra Gotland och fler i Visby till försäljning framöver. När detta sker är inte helt klart.

– De ligger omkring Burgsviksområdet samt i närheten av Terra Nova, säger Jenny Holgersson.

Pågående försäljning riktar sig mot privatpersoner.

– Tomterna får inte köpas på spekulation utan det ska påbörjas byggnation. Juridisk person godtas inte som köpare av de utannonserade fastigheterna. Privatpersoner budar inte mot företag eller husfabrikanter, säger Jenny Holgersson.