Magnus Olsson, verksamhetsledare på Visby Centrum har ännu inga siffror för hur sommaren har varit men vet att vissa branscher gått bättre än andra. Han menar att det fortfarande är för tidigt att säga om handeln har ökat som en följd av kryssningsbesöken under sommaren.

– Den 18:e oktober väntas det sista kryssningsfartyget anlända till Visby och efter det ska vi göra en utvärdering med alla parter, säger han.

Anja Johansson på Akantus i Visby har inte upplevt någon stor anstormning av internationella gäster den gångna sommaren trots att de anpassat sina öppettider.

– Vi hade förberett oss för att det skulle komma fler internationella gäster, haft öppet lite andra tider, men de har inte kommit till oss verkar det som, säger Anja Johansson på Akantus.

Lars Nisser som under sommaren drev kaféet Swedish Fika vid Paviljongsplan nära Botaniska trädgården hade höga förhoppningar på vad den nya kryssningskajen skulle kunna bidra med.

– Visst har vi märkt av gästerna, men kanske inte i den utsträckningen jag hade trott, säger han.

Viktoria Olsson har arbetat två säsonger på Kränku och tycker att det har blivit fler internationella gäster:

– Jo, men jag tycker att det varit fler i år än tidigare. Märker man att det är många internationella gäster och kollar i kryssningskalendern så är det nästan alltid en kryssning som ankommit, säger hon.