Det var i början av 2016 som regionstyrelsen fattade beslut om en försäljning av marken vid kvarnen i Ar. Bolaget Bäste läsk i Ahr AB:s plan var att göra om invändigt i byggnaden för att göra kafé­verksamhet, en mötesplats och fullskalig läskproduktion. Men parterna har ännu inte skrivit under något avtal om marken.

– Vi trodde inte att markens storlek var skrivet i sten. Vi vill ha lite mer för att kunna få ner fler människor hit, men vi hoppas kunna vara överens om det innan jul, säger Karl Törngren, en av dem som ligger bakom bolaget.

LÄS MER: Mycket talar för läsktillverkning i Ar

Men det är oklart om det blir läsktillverkning i Ar. Karl Törngren och de andra i projektet har undersökt vattenfrågan närmare. De kan inte använda sig av kommunalt vatten och det är oklart om det är tillåtet att tillverka läsk med hjälp av ett minireningsverk som pumpar vatten från Bäste Träsk.

– Det kan gå att använda det och det är tekniska undersökningar som behövs för att bedöma kvalitén. Om vattnet är tillräckligt bra där, så kan det gå med ett mindre reningsverk, säger Karl Törngren.

– Den stora kostnaden blir att se över om en sådan lösning är möjlig.

Det finns ingen plan b om planerna på en läskfabrik inte skulle bli verklighet.

– Projektet kommer från en ambition om att skapa arbetstillfällen på norra Gotland och göra någonting bra däruppe. Just platsen och kvarnen är helt fantastisk, om det här går att genomföra kommer det bli en fantastiskt bra grej, säger han.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.