Fredrik Strange från Sproge, som jobbat som hovslagare sedan 1994, skrev under fredagen historia då han blev Gotlands första hovslagare med mästarbrev i hovslagaryrket – en titel som bara 24 personer i Sverige innehar.

– Det känns omtumlande, det får man säga. För några år sedan trodde jag inte att det här skulle vara uppnåeligt. Det är en fantastisk fjäder att ha med sig, säger Fredrik Strange under lördagen.

Mästarprovet är den högsta utbildningen man kan genomföra inom hovslagaryrket i Sverige. För att få ansöka om att ta mästarbrev krävs bland annat att man har 10 000 arbetstimmar som hovslagare, att man har godkänt gesällbrev samt att hovslagaren i sig är godkänd av Jordbruksverket. Under de senaste två åren har Fredrik Strange haft siktet inställt på att försöka ta mästarbrevet, och har utbildat sig inför fredagens slutprov. Provet genomförde han i Uppsala, och det bestod av många olika moment där han jobbade med att framställa skor till hästar.

– Det var en tuff dag i går, bland annat höll vi på med att smida i 5,5 timme i sträck. Man blir ganska slut efteråt, säger Fredrik Strange.