Vid 10 igår samlades elever från Visbyförskolorna Slottsbacken och Förskolan Gute för att tillbringa förmiddagen tillsammans. De firade förskolans dag genom att springa Bamseloppet och ha picknick i vårsolen på Paviljongsplan, vilket bekräftades av förskoleeleven Hilding.

– Först ska vi springa, sen blir det picknick, sammanfattade han innan han återgick till att samla pinnar.

Loppet gick för första gången 2014 och har därefter blivit ett årligt återkommande arrangemang.

Charlotta Borelius, chefredaktör på Bamsetidningen, berättar att syftet med loppet är att uppmuntra till hälsa och rörelse på ett positivt sätt.

Förskolorna i hela landet får möjligheten att beställa material för att anordna loppet, vilket tidningen finansierar.

– Vi tycker att det är viktigt med aktivitet, frisk luft och lek, och är glada att ha möjligheten att vara med och uppmuntra till det, säger Charlotta Borelius.

Det är tredje året i rad som Förskolan Gute anordnar arrangemanget, medan Slottsbacken har underhållit traditionen något år längre. Nu springer förskolorna Bamseloppet i sällskap av varandra.

– Det har varit strålande sol varje gång vi har varit med. Efter att barnen sprungit klart blir det vila och lunch som vi får caterat från förskolan, det blir en härlig dag, säger pedagogen Åsa Lindström.

Fia Andersson jobbar på Slottsbacken, och berättar att barnen på förskolan sett fram emot dagen. Bamse har varit synlig i kalendern sedan en tid tillbaka vilket är något som har engagerat barnen.

– Det är ju verkligen Bamse som är grejen, det är en superkul dag för alla, säger hon.

Dagen började med gemensam uppvärmning och indelning av lag inför själva loppet. Start och målskyltar utsmyckade med självaste Bamse var utplacerade med en vattenstation mellan sig. Medan de separata lagen sprang mot målgången stöttade de som väntade på sin tur genom att agera hejarklack.

– Heja, heja, heja!, lät det och både barn och vuxna klappade i takt.

Väl framme vid mållinjen fick de medverkande varsin guldmedalj med texten "Bamseloppet", ett koncept som verkade populärt bland de flesta av deltagarna.

– Det bästa med att springa är att alla får en medalj och att alla vinner, säger Nim, 6 år.