Fardhem-Linde-Lojsta LRF-avdelning står tillsammans med ideella krafter bakom det numera traditionella spektaklet med hastighetsplöjning. Runt 1 500 personer räknade arrangörerna in i publiken vid folkfesten som i år hade flyttat från Fardhem till Myrungs i Linde. Där hade markägaren och tävlingsledaren Sören Sandqvist valt ut en åker i träda med myrjord utan sten som lämpade sig för plöjning i rejäl fart. Hastighetsplöjning är ju tävlingen där det gäller att köra så snabbt som möjligt med traktor över ett givet område, samtidigt som föraren har plogen nedfälld en decimeter i jorden.

Under finalen, där fyra ekipage deltog, dammade den torra myrmarken ordentligt. Vinnare blev Ronebon Jonas Randleff från Team Hejdlös.

– Det känns otroligt roligt att kunna ta hem det här. Som lantbrukare kan man ju hantera traktorer och det är alltid roligt när det ryker, brummar och går fort, säger han efter att finalen avgjorts.

Artikelbild

| Traktorfotbollen handlade om att fösa en två meter hög boll framåt mot mål.

Den stora nyheten under lördagen i Linde var traktorfotboll, ett koncept som gotlänningarna importerat från Målilla Traktor Power i Småland. "Fotbollen" spelas på en 30 gånger 50 meter stor plan med två lag av traktorer. Det gäller för traktorerna att putta in en cirka två meter hög uppblåst boll i markerade mål på planen.

Team Hejdlös deltog även där och tog hem tävlingen mot det andra laget Team Rosa, som också bestod av gotländska förare. För den som vill se mer traktorfotboll kommer en ny chans lördagen den 27 juli, då en tävling ska arrangeras på Ronedagen i Rone.