Gannarve gård arrangerar guidade ridturer året runt, men sommaren är, som för så många andra, högsäsong. Eftersom ponnyerna är på ridläger så är det framförallt de stora hästarna som rids på tur.
Maja Engdahl leder turridningen. Hon började rida på Gannarve 1963 och har sedan dess jobbat med det mesta som involverar hästar; ridläger, hopphästar, trav och ridskola både på Gotland och på fastlandet. Efter några år inom elektronikbranschen kom hon tillbaka till Gannarve igen.
Det blir Poem
Sex personer har anmält sig till dagens tur. Alla får då de bokar berätta hur pass ridvan man är. Hur man tolkar det där med ridvana varierar dock.
- Vi har haft sådana som har kallat ridvana att sitta på en cirkushäst när den har stått still, berättar Maja.
- Det gäller att få rätt person på rätt häst. Det är inte alltid lätt att pricka in. Ridvana är att man ska kunna klara skritt, trav och galopp.
Den här dagen verkar samtliga sex personer i gruppen ha godkänt goda ridkunskaper.
- Du får rida Poem, säger Maja och pekar på en mörkbrun häst med lång bläs.
- Hon är snäll och rätt pigg.
Det där har jag hört förut, tänker jag lite oroligt. Det var ändå fyra år sedan jag satt upp på en häst sist. Men när jag hälsar på henne får jag känslan av att det här är en klok häst. Och ganska stor. Jag gillar långa steg. Taget!
Underlaget avgör
Alla kommer upp på sina hästar och vi rider i ett led efter Maja och hennes häst.
- Det är lite olyckligt att det har kommit ovanligt mycket regn. För mycket för att ridunderlaget ska vara bra, säger hon.
Geggan gör att det är halt för hästarna och på vissa ställen rider vi igenom stora vattensamlingar, men Maja hittar förmodligen bättre i skogen än en elitorienterare och väljer stig efter underlag.
Vi ser hjortar cirka 50 meter bort. Nere vid vattnet ser man Karlsöarna tydligt. Sjön är kav lugn och fiskebodarna står i gemensam tystnad.
Vi är ute i drygt 1½ timme. Efter en dags stillastående i ösregn är hästarna pigga och ystra, en del mer än andra, så vi tar det ganska lugnt efter lite trav och galopp i skogen. På hemvägen rider vi förbi en skördetröska som arbetar på åkern, men hästarna bryr sig inte om det. Poem ser ut att drömma om gräset i hagen och jag längtar till eftermiddagskaffe och en mjuk sittpuff.