Förra året annonserade Pensionat Holmhällar att 2017 års VM i Gotlandsdricke fick bli det sista som de arrangerade. Frågan som cirkulerat är hur det skulle bli med fortsättningen. Nu kan juryordförande Bernt ”Bison” Nilsson berätta att man i år flyttar tävlingen till den ursprungliga platsen.

– Det blir på Björklunda där det hela började en gång för så där en 25 år sedan. Vi har varit på Holmhällar i säkert tio år och det har verkligen varit jättebra, men det är mycket jobb och de ville väl inte ha det oket längre.

I dagarna träffar Bison ägarna till Björklunda, Håkan och Maria Ahlsten, för att dra upp riktlinjerna inför årets VM-fest.

Artikelbild

| Juryns ordförande Bernt ”Bison” Nilsson instruerar jurymedlemmarna.

– Vi har också en tanke om att tävlingen ska ambulera mellan tre till fyra platser i framtiden. Jag vet att anläggningar på Fårö har varit intresserade. Det måste finnas möjlighet till övernattning, det är det många som vill och för den delen också måste, skrattar Bison.

– Jag tror att det kan vara bra för tävlingen om den inte hålls på ett och samma ställe varje år och så blir inte krögarna så belastade

Blir det lammskalle på menyn som vanligt?

– Med största sannolikhet inte. Det är också en av förändringarna som vi talat om. Det är mycket jobb bakom tillredningen så vi har sagt att det är helt okej att hoppa över. Sen om någon i framtiden vill laga lammskalle är det förstås helt okej det med.

Artikelbild

| Dunkarna står uppradade i väntan på juryns provsmakning.

Om man vill delta, är det dags att sätta i gång och brygga nu?

– Ja, det är hög tid nu. Tävlingen hålls alltid första lördagen i oktober så årets tävling kommer att hållas den 6 oktober.

Kommer du att hämta upp tävlingsbidragen som vanligt?

– Det kommer jag att göra. Det är den trevligaste turen på året brukar jag säga. Jag vet att jag i början mätte sträckan som jag körde. Gotland är väl 17,6 mil långt. Jag minns att mätaren visade att jag hade kört 56 mil, så det är ett jättekryssande över ön. Vi hade länge ett rekord på Björklunda med 51 bidrag. Det trodde vi skulle bli svårt att slå, men för ett par år sedan fick vi in 54 dunkar och slog det. Så intresset är stort.

Och du är juryns ordförande som vanligt?

– Det är jag. Det är inte ett uppdrag som man släpper i första taget. Jag ska väl börja ragga jurymedlemmar nu också. Det är nya varje år eller JAG byter ut juryn varje år. Här är det ingen demokrati inte, ha ha ha.