Väg & Byggnadsgrus på Gotland AB var första anhalten när regionrådet Eva Nypelius (C), näringslivsstrategen Johann Malmström och tillväxtchefen Nils-Erik Selin inledde raden av företagsbesök med att åka till Hemse.

Företagets vd Jonas Karlsson är nöjd med det mesta för tillfället. Bland uppdragen så här års finns snöröjning, och trots begränsade snömängder så lyckas Väg & Byggnadsgrus hålla sina 48 anställda fullt sysselsatta.

– Det rullar på bra. 2019 blir inget svårt år för oss. Vi har totalentreprenad på ledningen från nya vattenverket i Kvarnåkershamn till Alva, och så är vi underentreprenör vid anläggningsarbetena på Tofta skjutfält, berättar han.

Artikelbild

| I maj började Nils-Erik Selin som tillväxtchef i Region Gotland. Nu är han på turné för att träffa gotländska företag.

Det är till och med så att Jonas Karlsson skulle kunna anställa fler, men det är svårt att hitta personal.

– Vi har ett bra samarbete med gymnasiet och tar emot praktikanter. Men det är ändå svårt att hitta utbildad personal med rätt behörighet för jobbet, säger han och tillägger:

– Regionen borde ta in fler på gymnasieutbildningen. Att de är intresserade av yrket betyder mer än att de ska ha höga betygspoäng.

Efter besöket hos Väg & Byggnadsgrus fortsatte trion från regionen till grannen på Kantzargatan, Papijjon Sweden AB som driver Ladan. 2015 övertog Sandra Olander och Linnéa Ahlsten Lundgren lokalerna och där fortsätter de att driva inredningsbutik samtidigt som de designar och syr kläder.

Artikelbild

| Sandra Olander och Linnéa Ahlsten Lundgren som driver Ladan vill att Region Gotland satsar på att göra Hemse mer attraktivt.

Företagsbesöken avslutades hos Mauritz Eriksson som för några månader sedan övertog Djurman Sten & Gravyr AB.

Till skillnad från Väg & Byggnadsgrus, som har myndigheter som uppdragsgivare för de flesta jobben, har Sandra Olander, Linnéa Ahlsten Lundgren och Mauritz Eriksson inte regionen som uppdragsgivare särskilt ofta.

Artikelbild

| Mauritz Eriksson har bara drivit stenhuggeriet några månader, man var ändå glad över att få besök av Region Gotland.

– Det var ändå jättebra att få träffa dem. Vi fick bland annat tips om att det finns stöd att söka för att ställa ut på mässor. Vi pratade även om exportmöjligheter, men där är vi inte riktigt ännu, säger Sandra Olander.

Linnéa Ahlsten Lundgren och Sandra Olander påpekade även att landsbygden behöver prioriteras mer och att något behöver göras åt Hemse.

Artikelbild

| Blivande exportvara? Utvecklingsmöjligheterna för Papijjon var något av det som diskuterades.

– Regionen borde rusta upp Storgatan, så att Hemse känns lite mysigare och trevligare. Då vill fler stanna här, säger Linnéa.

Johann Malmström och Nils-Erik Selin anställdes av Region Gotland under 2018, och är relativt nya på sina uppdrag att arbeta med det gotländska näringslivet.

Artikelbild

– Hittills har vi mest träffat Svenskt Näringsliv och andra företagarorganisationer. Det är jättebra att komma ut och träffa företag direkt. Det är nu vi sätter igång på allvar, säger Johann Malmström.