Socialförvaltningen har föreslagit att de anställda ska få tre semesterperioder i stället för två. Det skulle innebära att de anställda inom förvaltningen kan få semester tidigare eller senare än vad som tidigare varit fallet. Missnöjet bland de anställda rör främst sättet som arbetsgivaren lagt fram förslaget på.

– Arbetsgivaren gör saker utan att ha en dialog med personalen. De har inte tagit till sig av det som kommit fram i riskanalysen, säger Pia Malmros, ordförande för Kommunal på Gotland.

LÄS MER: Rasar mot beslutet: Nu ska de vårdanställda manifestera

Artikelbild

| Ett 60-tal demonstranter samlades för att protestera mot socialförvaltningens beslut att införa tre semesterperioder.

Fackförbundets riskanalys pekade på en fara att kvalificerad personal skulle lämna yrket.

– Vi är rädda att fler kommer att sluta. Det handlar om erfaren personal som tar ett stort ansvar på jobbet, säger Maria Ahlstäde, skyddsombud inom omsorgen för funktionshindrade.

Flera av de strejkande undersköterskorna berättar att de oroar sig för att erfarna kollegor ska sluta på grund av försämrade villkor.

– Man vill ju ha semester med familjen, säger Catrin Hägbom, undersköterska.

Artikelbild

| Maria Ahlstäde är skyddsombud på sin arbetsplats och varnade för att erfarna kollegor kan söka sig från yrket.

Fackförbundet riktar inga specifika krav mot arbetsgivaren.

– Vi reagerar mot att de gör förändringar utan att föra en dialog med personalen, säger Pia Malmros.

Artikelbild

| Brittis Benzler (V), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Skyddsombudet Maria Ahlstäde summerar:

– Det gick för fort, vi fick ett färdigt förslag i knät.

Artikelbild

LÄS MER: Personalflykt ur äldrevården

Det har funnits en frustration kring hur ledighetsansökningar hanteras sedan tidigare.

Artikelbild

– Vi måste komma in med ansökan om att ta ut en semesterdag fem veckor i förväg. Det är svårt att planera så långt i förväg, ska man med barn på en läkartid så säger cheferna att vi ska anmäla vård av barn i stället. Jag har en son med diabetes, så det blir en del sjukbesök, säger Marie Bogren.

Sonen Elias Bogren var med på demonstrationen.

Artikelbild

– Det är tråkigt om familjen inte kan ha semester tillsammans. Vi brukar campa tillsammans och det tycker jag om, säger han.

Vänsterpartiets Brittis Benzler var på plats för att lyssna på budskapet som demonstrationen framförde. Sedan årsskiftet är hon ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Jag förstår att man måste se till attt bemanna en lång tid framåt, men det här kunde ha skötts smidigare. I övrigt ser jag det här som en konsekvens av en politik som har prioriterat jobbskatteavdrag för ökad konsumtion framför satsningar på välfärden, säger Brittis Benzler.

Enligt statistik från tidningen Kommunalarbetaren tjänar en fast anställd undersköterska på Gotland i snitt 24 929 kronor i månaden.