Nyligen påbörjade Gotland Whisky försäljning av whisky på fat. 80 fat à 41,25 liter ska säljas och fyllas under nästa år. Efter tre år är whiskyn färdiglagrad och klar för att tappas på flaskor.

– Vi har i stort sett sålt slut redan, säger Gotlands Whiskys vd Anders Stumle.

Gotlands Whisky tvekade länge innan erbjudandet om fatförsäljning lanserades. En av anledningarna är att merparten av all försäljning tar omvägen via utlandet.

Artikelbild

| Till Systemet. I november levererades de första flaskorna till butiken i Visby, en laddning enbart för aktieägarna.

– Vi vill att allt ska vara så lokalt som möjligt. Med fatförsäljning känner vi oss tvingade att erbjuda avhämtning utomlands, eftersom alkoholskatten gör att det kan skilja upp till 125 kronor per flaska, säger Gotland Whiskys marknadschef Björn Pettersson.

Flera andra svenska whiskytillverkare säljer redan whisky på fat.

– Att sälja fat är ett bra sätt att få in kapital när man bygger upp verksamheten, säger Bosse Eng vid Box Whisky i Ångermanland.

Box Whisky började sälja fat direkt från starten 2010. Nu har åren gått, whiskyn mognat och blivit redo för tappning på flaska.

– Det tog fart rejält under förra året, berättar Bosse Eng.

Som flera andra svenska tillverkare erbjuder Box Whisky kunderna avhämtning utomlands, och arrangerar resor för sina kunder till Estland. Där är alkoholskatten trots en höjning 2016 är 25 procent lägre än i Sverige.

– Resorna har blivit populära eftersom kunder får en chans att träffa varandra och byta flaskor med varandra på vägen hem, berättar Bosse Eng.

Mackmyra Svensk Whisky AB har detaljerad redogörelse av fördelarna med avhämtning utomlands. Förutom lägre alkoholskatt vinner kunderna även på lägre moms och att detaljisten har lägre omkostnader. Samma 50-centilitersflaska som kostar 679 kronor i Sverige kan inhandlas i Danmark för 545 kronor.

Nästan alla kunder hämtar sin whisky i utlandet.

– Tyskland är vanligast, eftersom alkoholskatten är lägst där. Man tjänar 10 000 kronor per fat, säger Bosse Eng.

Björn Pettersson utesluter inte att även Gotlands Whisky kommer att erbjuda avhämtning i Tyskland.

Enligt svenska införselregler får en person över 20 år ta med sig alkoholdrycker för sitt eget och sin familjs privata bruk. Tullverket bedömer att referensnivån för spritdrycker är tio liter, det vill säga betydligt mindre än de som köpt whisky på fat har med sig när de hämtat sin dryck utomlands.

– Egentligen finns det ingen gräns, om man kan visa att dryckerna är för eget bruk, säger Åse Arnvik som är Tullverkets expert på punktskatter.

Hon tillägger dock att det är tjänstgörande tullinspektör som gör den första bedömningen:

– Det kan hända att dryckerna omhändertas, men om man kan visa att de är för eget bruk får man tillbaka dem.

Bosse Eng har hittills inte varit med om att någon kund fått sin whisky beslagtagen.