Rederi AB Gotland, Gotlandsbolaget, avslöjade under lördagens julfest att de beslutat att ge en särskild gåva till bolagets hedersordförande Eric D Nilsson som under måndagen den 4 december fyller 90 år. Styrelsen i Gotlandsbolaget har nu nämligen bestämt att ge Sjöräddningssällskapet en ny tolvmetersbåt som 90-årspresent till Eric D Nilsson. Den nya båten kommer att döpas till "Rescue Eric D Nilsson".

– Donationen är beslutad av styrelsen med anledning av att Eric fyller 90 år. Det de gör inom Sjöräddningssällskapet är väldigt viktigt för sjöfarten. Jag kan förstå att styrelsen valt att göra en donation just till sjöräddningen, det är otroligt knutet till det bolaget håller på med och det Eric gjort under sina år. Det är naturligt att se det sambandet, säger Håkan Johansson, vd för Rederi AB Gotland.

Rolf Westerström, vd för Sjöräddningssällskapet i 20 år och nu vice ordförande i styrelsen, säger att donationen från Gotlandsbolaget kommer att vara väldigt viktigt för deras station i Visby hamn. Den nya båten kommer troligen att vara fjorton meter lång och bättre anpassad till dagens sjötrafik.

Artikelbild

| Gotlandsbolaget skänker alltså en båt till Sjöräddningssällskapet som present till Eric D Nilsson som under måndagen fyller 90 år.

– Det är en enastående gåva och väldigt roligt för oss. Det är en större båt, mer modern och vi kan åka på en nödkörning med enbart batterier. Vi har en dieselmotor och två elektriska motorer, så det blir som en hybrid. Men vi kan söka i 8-9 timmar i låg fart och kan då bättre lyssna efter någon som saknas. Dieselmotorerna tar ju bort allt ljud, säger Rolf Westerström.

Han säger att den nya båten kan komma till Gotland först våren 2019. I veckan kommer Sjöräddningssällskapet att lägga en beställning efter att gåvobrevet signeras.

– Det är inte så ofta vi får sådana här donationer. Det är en enorm donation som Gotlandsbolaget gör och vi är verkligen tacksamma, säger Rolf Westerström.

Sjöräddningssällskapet håller för tillfället på att ta fram den första båten i den nya serien. "Rescue Eric D Nilsson" blir den andra båten i den nya serien.

Artikelbild

| Sjöräddningssällskapets station i Visby hamn.

– I den tidigare serien kostade varje båt 8,5 miljoner kronor och nu förlängs båten lite. Så det är runt den summan som det kommer att kosta, säger Rolf Westerström.

Vad har du att säga om Eric D Nilssons betydelse för svensk sjöfart?

Artikelbild

| Eric D Nilsson.

– Han har suttit i vår styrelse och varit väldigt engagerad i säkerheten kring svensk sjöfart. Han har ett genuint intresse och haft en enorm betydelse. Jag har en otrolig respekt för honom, säger Rolf Westerström.

Sjöräddningssällskapets nuvarande båt kommer att flyttas till en annan station när den nya båten anländer.