Det ryker från torvpannan och den gigantiska fläkten dånar i ladugården. Drygt två ton ekologiskt korn, som Staffan Larsson odlat på sina marker, har fyllts på i den hemmabyggda anläggningen.

– Spannmålsskruvar, utgödslingar, fodermaskiner, allt med skruvar och kvarnar, säger han om vad han helst mekar med.

Fram till för snart tio år sedan var Staffan och dåvarande hustrun grisbönder i Alva. Men när inget av de tre barnen ville ta över försvann lusten och Staffan flyttade till föräldragården i Rone.

Artikelbild

| Mältning. Staffan Larsson i Rone tillverkar råvaran, malten, i stor skala till whiskyfabriken i Roma och har prisats för sin innovation.

– Man ska våga ändra på livet. Jag har alltid haft ett underbart jobb, men att göra samma sak hela tiden är inte kul. Det är förändringen som är det roliga, säger han.

Ett telefonsamtal från Gotland whisky i Roma, som behövde stora mängder gotländsk malt, blev starten för en ny nisch på gården.

– Gotland whisky tyckte inte att jag hade något att göra och sedan 2 000 år vet alla hur man gör malt, säger Staffan Larsson och tonar ner den uppmärksamhet som han har orsakat.

För två veckor sedan prisades han som Årets innovatör på Gotland. Men det skulle ta flera försök och en hel del experimenterande innan han lyckats bygga den anläggning som på två dygn förvandlar korn till malt. En processdator styr i dag anläggningen.

Artikelbild

| Storsäck. Varje säck rymmer 500 kilo malt.

– Jag fyller på 2 400 kilo, sedan trycker jag på "On". Det gäller att lägga ner så lite arbete som möjligt, säger han och förklarar sambandet mellan rimlig arbetsinsats och priset på produkten.

Staffan Larsson är påhittig och har konstruerat ett bränslesnålt värmesystem.

Artikelbild

| Korn. Staffan Larsson ser direkt när kornet har grott lagom mycket.

– Jag har en ohyggligt stor fläkt som skapar undertryck. Det blir tvärtom mot en tryckkokare och kokpunkten sänks, för att spara torv och pengar, säger han.

Drygt två ton malt i veckan tillverkas i anläggningen, men Staffan är dessutom bonde med kalvande kor, spannmål och oljeväxter att fylla arbetstiden med.

Artikelbild

| Hemmabygge. Staffan Larsson har byggt ett kylskåp med tappkran för det egna ölet "Todd".

Han tillverkar också öl på egen malt, döpt efter en saknad hund vid namn Todd.

– Det är den godaste ölen som finns och man måste åka till Rone för att dricka den. Till Gula hönan, Kapten Grogg eller till Ulrika Davidssons restaurang, säger Staffan Larsson och berättar att ölen aldrig säljs längre bort än inom några kilometers radie från gården.

Tillverkningen har redan börjat inför nästa sommars turistsäsong. På helgerna får Staffan hjälp av sin "assistent", särbon Eva i Stockholm, som delar hans stora intresse för bryggning.

Han tror att det finns potential att utveckla malttillverkningen och har haft kontakt med en av landets större återförsäljare för hemmabryggare av öl.

– De är väldigt sugna på att köpa min malt, säger Staffan Larsson.