Thomas Estrin har jobbat flera år som hovslagare på fastlandet, senast i Göteborg, innan han hösten 2016 bosatte sig med familjen på Gotland. Sedan dess har han, precis som större delen av öns övriga hovslagare, åkt ut till sina kunder i olika stall.

Men det har saknats något, menar Thomas. Han har förvånats över att det saknades en affär för hovslagare på Gotland.

I december kunde Thomas äntligen förverkliga sina planer. Hovslagare och veterinärer – men även hästägare och andra intresserade gotlänningar – hade bjudits in till invigningen av smedjan och butiken på Stafva gård. På programmet stod en skoningsförevisning av svenska mästaren tillika hovslagarmäster Simon Bodner från Göteborg.

Artikelbild

| Nya smedjan ska både bli en butik och en mötesplats för smeder över hela Gotland.

– Han har blivit en god vän. Överlag så får man väldigt god kontakt med andra hovslagare och det är väldigt lite konkurrens. Man snarare utvecklas med varandra, säger Thomas.

Tillsammans med Fredrik Strange från Sproge tillhör han de enda gotländska hovslagare som just nu är aktiva i tävlingssammanhang.

Utöver att han ser den nya butiken tillika smedjan som en naturlig mötes- och knutpunkt för kollegorna på Gotland, blir den en viktig milstolpe för hans egen satsning på de stora tävlingarna.

– Det är roligt och man utvecklas i yrket. Jag har full förståelse för att tävlingarna inte passar alla och resorna kräver mycket tid, men för mig ger det väldigt mycket att ha ett team att träna och tävla med.

Artikelbild

| Thomas Estrin jobbar som hovslagare på Gotland sedan han flyttade hit hösten 2016.

– Framförallt så vågar vi bedöma varandra medans vi skor. Hovslagaryrket är annars ett ensamt yrke, där man först kommer i kontakt med andras arbete när man till exempel skor en ny häst.