Sverige gick med i den Europeiska unionen 1995, och för många affärsidkare har medlemsskapet inneburit en öppen marknad inom unionen och en möjlighet att fritt exportera sina varor och tjänster. Dock inte för den svenska snusnäringen, som är en av de stora förlorarna på Sveriges intåg i unionen.

Inom EU råder sedan 1992 nämligen ett förbud mot tobak för oralt bruk, dock med undantag för tobaksprodukter som är avsedda att rökas eller tuggas.

När Sverige blev medlem i EU beviljades landet ett permanent undantag från snusförbudet, men exportförbudet stod fast. Cigaretter, tuggtobak och nässnus får däremot säljas helt lagligt inom hela den Europeiska unionen.

Artikelbild

Gotlandssnus, och deras branschkollegor, tycker att rådande lagstiftning är både diskriminerande och kontraproduktiv ur ett folkhälsoperspektiv.

– Vi känner oss orättvist behandlade, helt klart. Sverige har överlägset lägst andel rökare i hela EU, och det beror ju helt och hållet på snuset. Dessutom finns det inte ett enda dokumenterat dödsfall där snus är orsaken, och att man inte kan se till den här faktan är riktigt illa, säger Gotlandssnus vd Henrik Jakobsson.

LÄS MER: Eleverna: EU-valet berör oss på många plan

Både han och bolagets försäljningschef Lars Hansson menar att de svenska politikerna borde jobba hårdare i Europaparlamentet för att häva exportförbudet.

Artikelbild

| Sverige är det land inom EU där minst personer dör på grund av tobak, vilket Gotlandssnus ser som ett starkt argument för att häva exportförbudet.

– Det finns enskilda politiker som jobbar för det här, och även partiernas ungdomsförbund brukar uttrycka att de vill få till en förändring. Men vad jag har sett finns det inget politiskt parti som har det här som en viktig fråga nu inför EU-valet till exempel, säger Lars Hansson, och får medhåll av Henrik Jakobsson.

– Svenska politiker står inte upp för det här, vilket jag tycker är konstigt. Skulle man få bort exportförbudet skulle man dels skapa väldigt många arbetstillfällen i Sverige, och man skulle även få ner dödstalen i hela EU. Det är våra politikers uppgift att informera sina kollegor från andra länder som inte vet något om snusets fördelar gentemot cigaretterna, säger han.

Enligt flera olika studier och rapporter är Sverige det land inom EU där minst personer per år dör på grund av tobak. Statistik visar även att rökningen sjunkit betänkligt i Norge, som inte är med i EU, sedan snus lanserades i landet för ett 10-tal år sedan. Det är den här typen av fakta som Henrik Jakobsson och Lars Hansson menar måste nå dem som sitter högst upp i EU-hierarkin.

– Det är orimligt att upprätthålla ett monopol för cigaretter genom att förbjuda den produkt som, på de marknader den finns, fungerat överlägset bäst för att få människor att sluta röka, säger Henrik Jakobsson.

LÄS MER: EU-valet är viktigt för Gotlands jordbrukare

Trots att EU sätter käppar i hjulet för Gotlandssnus möjlighet till export är de inte emot ett svenskt medlemsskap i unionen.

– Grundtanken med fri rörlighet inom EU är god, men i det här fallet blir det fel när man inte ser på fakta, säger Lars Hansson.

Hur vill ni att snuset ska hanteras inom EU, om ni får drömma fritt?

– Exportförbudet ska bort, först och främst. Sedan ska snuset givetvis regleras, men utifrån sina egna egenskaper, och inte hamna i samma fack som cigaretterna med sina skadeverkningar.

– Kan man göra skillnad på lättöl och sprit borde man kunna göra skillnad på snus och cigaretter, säger Henrik Jakobsson.