Det blir Fred Grönwall som kommer bära den gotländska fanan vid Island Games invigning på Gibraltar den 6 juli. Vidare kommer luftgevärsskytten Frida Eriksson bära det gotländska vattnet till den ceremoni under invigningen där de deltagande öarnas vatten förenas.

– Jag känner mig jättestolt och hedrad att få det uppdraget. Jag ska ta mig an det med stor glädje, säger Fred Grönwall.

Han tillstår att det känns prestigefullt att ha blivit utsedd till fanbärare.

Artikelbild

| Skytten Frida Eriksson kommer bära det gotländska vattnet till invigningens vattenceremoni.

– Det tycker jag. Det är många olika idrotter som deltar och det ska vara en person som har varit med ett tag och betytt en del för idrotten på Gotland. Det ska bli jättekul.

Fred Grönwall slog på onsdagkvällen till med en riktig kanontid på distansen 10 000 meter när Arenamilen avgjordes i Vallentuna. Han sprang på 31.15, vilket är över halvminuten snabbare än hans tidigare personliga rekord.

Det är faktiskt den bästa tid en gotlänning gjort sedan 1979.

Under Gibraltarspelen kommer Grönwall att tävla på distanserna 10 000 meter och halvmaraton.

Artikelbild

– I Island Games är det halvmaraton, hade det varit en hel maraton så hade det passat mig ännu bättre, men halvmaraton är min näst bästa distans. På Gibraltar är målet att jag ska ta individuell medalj både på 10 000 meter och halvmaraton, sedan är det även en lagtävling på halvmaraton där jag kommer tävla med Daniel Antonsson. Där ska vi ta minst en silvermedalj tycker jag.

De hägrande medaljerna skulle i så fall bli Grönwalls första i IG-sammanhang. Som bäst har han hittills en fjärdeplats i halvmaraton från Jersey 2015.

– Sedan dess har jag lyft mig ganska mycket och håller en helt annan idrottslig nivå.

Inför hemmaspelen för två år sedan hade han goda medaljförhoppningar, som dock grusades sedan han drabbats av en hjärnhinneinflammation som omöjliggjorde hans medverkan.

– Jag missade spelen här hemma och det gör att jag faktiskt ännu inte har tagit någon medalj, men nu jäklar ska det bli andra bullar, säger Fred Grönwall.