Bredden är stor, i laget finns killar som spelat TV-pucken och spelare som precis lärt sig offsideregeln. En utmaning det, för huvudtränaren Ted Müller:

– Alla ska få lika mycket hjälp och möjlighet att utvecklas. Oavsett hur bra de är, säger han.

Tre av spelarna i den femton man stora truppen kommer från Sudrets HC, som man hittat ett bra samarbete med. Hjälptränarna Alex Fredriksson är fostrad i Roma Hockey,

Artikelbild

| Ted Müller är tränare för Graips lovande U13-lag.

Johan Westberg har rötterna i Sudrets HC.

– Det är inte så viktigt om vi tar poäng eller inte, det primära är att utveckla killarna, säger Ted Müller. Lära dem grunderna i ishockey.

Men poäng tar de, IK Graip gick vidare från gruppspelet till den svårare av de två stockholmsserierna. Där inledde de med att vinna tre raka matcher på ett övertygande sätt. Något har hänt under hösten.

– Killarna tog tag i det här. De tycker det är roligt att spela hockey och de har lärt sig ett spelsystem, hur de ska placera sig och röra sig på planen. Det är smarta killar, de tar hand om varandra, alla är lika värda. De yngre ser upp till de äldre och de äldre tar hand om de yngre, säger Müller.

Artikelbild

| Graip U13 har visat att man kan mäta sig med klubbarna i Stockholm.

I början av säsongen fanns spillrorna av ett U14-lag där några slutat och några flyttat till Sudrets HC. Av de som stannade blev det en grupp, som nu blivit ett tight litet gäng.

I dag syns glädjen i att behärska tekniken och förstå taktiken, grunderna sitter, kompisbanden har stärkts, allt hänger ihop – nu börjar det ge resultat.

Artikelbild

Två kulturer har mötts, man turas om att åka till Hemse och Slite för att träna.

– De är inte bortskämda, de gillar läget och har blivit en stark grupp, säger Anders Grönlund, materialförvaltare.

Artikelbild

| Ted Müller delar ut instruktioner inför dagens träning.

Spelarna vill ha ordning och reda, rena takter på isen och i omklädningsrummet. Så pass att de har plitat ihop en egen regelbok, en slags varudeklaration för de värderingar U13-laget står för. Dokumentet är uppsatt på en tavla i omklädningsrummet för alla att läsa.

– Det är deras egna formuleringar om hur de vill ha det. Många mycket bra punkter, alla fick i uppgift att skriva en punkt, och alla blev överens. Det är väldigt enkelt för mig när det blir någon diskussion eller stök, då kan jag peka på tavlan och påminna om vad de enats om, säger Müller.

Artikelbild

Han coachade laget första gången i en turnering i Kalmar i fjol. Då var föräldrarna närmare laget, vilket ibland gjorde att det gnyddes lite i spelarleden. Lite ont efter en tackling kunde förstärkas när mamma eller pappa var i närheten. Det har man jobbat bort.

– Vi har jobbat jättehårt med killarnas attityd, att inte kommentera vad som händer på läktaren, eller domaren, eller motståndarna och även hur de hanterar varandra, säger Müller.

Artikelbild

Med det sagt – utan föräldrarnas engagemang hade verksamheten varit omöjlig att driva runt:

– Föräldrarna spelar en viktig roll, vi kan inte ha en hemmamatch här om inte föräldrarna ställer upp. Eller åker med på resor för att förstärka ledarstaben, utan dem runt laget är inte det här genomförbart, säger de båda lagledarna Cecilia Engström och Anna Gradelius.

Det unga lagbygget verkar hålla. De har rivstartat i fortsättningsserien, starka kompisband med gemensamma värdeord har skapat förutsättningar som håller över socken- och klubbgränser.

– I grund och botten gäller det att få ihop det här materialet. De befinner sig på väldigt olika platser i sin utveckling men de har alla ett stort hockeyhjärta. Och vi har en jättefin anläggning med bra träningstider, säger Ted Müller.