Gannarve gård i Fröjel sjuder av aktivitet. Här finns pensionatsrörelse, servering och här håller man ridlektioner och har ridläger på sommaren.
Utsikten från vägen över skeppssättningen och med Karlsöarna i bakgrunden är en av Gotlands mest fotograferade platser. Gannarve är i dag en mycket attraktiv gård, men så har det inte alltid varit.
När Kerstin Herlitz pappa Joel Herlitz en gång köpte gården var den inte alls så attraktiv.
- Det var till och med en granne som sa att pappa borde stå under förmyndare som köpte en så dålig gård, säger Kerstin Herlitz.
På den tiden, 1958, ansågs strandgårdar som dåliga jordbruk, jorden var oftast mager och gav inte den utdelning man ville ha.
Familjen Herlitz bodde då i Halla och att Gannarve hamnade i familjens ägo var mer en tillfällighet.
- Pappa var intresserad av hav och båtar och sa till en bekant, som var mäklare, att om han hittade en gård vid havet så ville han köpa den, säger Kerstin.
Arealen på Gannarve är 150 tunnland med strand och skog. Det mesta är betesmark utom åtta tunnland som används till hö. Dessutom arrenderar man hömark på annat håll.
Kerstin Herlitz är född i Halla men har bott på Gannarve sedan 1961.
- Jag skulle aldrig vilja flytta härifrån och tröttnar aldrig på utsikten över havet, säger hon.

Kerstin flyttade aldrig in i det gamla huset utan byggde ett nytt vid sidan om. För tjugo år sedan renoverades huvudbyggnaden och nu bor dottern Susanne Herlitz där med sin familj.
Det folket på Gannarve nu jobbar med är att bygga om köket inför årets säsong med pensionat och servering.
Även matsalen är fräsch och fin. Där finns bland annat ekstolarna som Kerstins mamma köpte på auktionskammaren i Visby för 16 kronor styck.
Samtidigt köpte hon en enorm byrå med spegel för två kronor som nu finns i rum nummer åtta i pensionatet.
Gannarve är ett aktiebolag, men numera är det dottern Susanne Herlitz som tagit över rörelsen.
- Susanne har tagit över rörelsen, men jag jobbar som vanligt med allt från fodring till traktorkörning, säger Kerstin Herlitz.
Kerstin Herlitz startade pensionatsrörelsen, som man fortfarande driver på gården. Man har också lunch- och kaffeservering hela dagarna under sommaren. Maten lagas av Susanne med hjälp av två anställda.

Hästarna är en viktig bit på Gannarve. Här finns nu 37 hästar, de flesta korsningsponnyer, som används till ridlektioner och ridläger på sommaren.
- Vi har haft upp emot 50-60 hästar, men har minskat ner lite, säger Kerstin.
Kerstin Herlitz var tidigt ute med att ha ridläger för barn. Det första på Gotland var hos familjen Lovén på Lilla Hästnäs, men Gannarve kommer som god tvåa. Det första ridlägret hade Kerstin redan 1961. Numera har man sex läger varje sommar. Under vinter, vår och höst har man ridlektioner varje dag, måndag till fredag och uteritter för både barn och vuxna, många gånger föräldrar till barnen, på helgerna.
I dag är det Veronika Bergfalk som är anställd för att ha hand om ridlektionerna.
- Jag hinner inte, men jag jobbar med mamma med det alldagliga och allt som hör till, säger Susanne.
Hästar fanns med i Kerstins liv redan i Halla. Hon fick sitt första russ, Peggy efter Klipp, när hon var 10 år.
På gården i Halla fanns cirka 15 hästar, russ och halvblod.
- Dem tog vi sedan hit till Gannarve på sommaren. Då red vi från Halla och hit och hem igen på hösten, berättar Kerstin.
Kerstin har också ridit lektion i ridhuset som då fanns på A7. Under loven var hon och hennes syster Inger inackorderade hos släktingar i Visby och hade hästarna med sig. Hästarna stod då inne i Visby, i Angelövs stall mitt emot Borgen.
Den första stora hästen fick Kerstins syster Inger. Efter hand skaffades fler hästar, men de flesta var egna uppfödningar.
Kerstins russ Peggy betäcktes och fick ett stoföl och Joel Herlitz köpte ytterligare ett russto efter Klipp. Russen betäcktes och alla tre fick stoföl. När fölen var tre år betäcktes alla sex och året därpå föddes sex stoföl.
- Vår russavel gick fort framåt, säger Kerstin.
Kerstin har också fått fram fyra godkända russhingstar - Jonte 228, Lasse 229, Backo 295 och Danne 309. Både Backo och Danne är efter Jonte.
Man började också lite med halvblod men inte i någon större skala.
- Det roligaste var korsningsponnyerna efter Ben Hur, säger Kerstin.
Ben Hur köptes som 1-åring från Mary Stephens på Torne stuteri i Småland. Han var efter fullblodshingsten Meteor undan halvblodet Lizette.
Mary Stephens hade hingsten Meteor, men även arabhingsten Jager, båda skimlar.
- Det har diskuterats efteråt om Ben Hur inte var efter Jager. Jag tror det blev någon förväxling vid betäckningen, men hur det ligger till är det ingen som vet, säger Kerstin.
Om Jager stod bland annat att han nedärvde en svaghet i hasen till sina söner och det var just den kritiken Ben Hur fick. Ben Hur var dessutom mycket lik Jager och Ben Hur var liten, endast 152 cm över manken.
Hur som helst så blev Ben Hur oerhört betydelsefull för aveln på Gannarve.
- En sådan häst får man aldrig mer, det finns ingen som kommer upp i hans klass, säger Kerstin.
Ben Hur kunde hoppa nästan hur högt som helst, men hoppade aldrig över ett staket.
Maja Engdahl (Jakobsson på den tiden) red Ben Hur på en höjdhoppningstävling och var med upp till 165 cm.
- Sen sa vi stopp, säger Kerstin.
Tyvärr blev Ben Hur bara 13 år. Han fick tarmvred och måste avlivas.
De sista åren hade han 80 ston. De bästa avkommorna är Dominic, riden av Berit Sefastsson och Simsson, som reds av en ryttare på fastlandet. Simsson vann SM i fälttävlan och Dominic var trea, samma år. Simsson har också vunnit SM i dressyr för kategori D, året var 1974.

Efter Ben Hur kom arabhingsten Sapphire Crown till Gannarve 1973.
- Jag skulle ha tag i en hingst och han råkade vara till salu. Jag ville ha en liten hingst med tanke på korsningsaveln, säger Kerstin.
Sapphire Crown var född i England. Där var hans stam populär. Kerstin Herlitz fick brev från England med förfrågan om hon ville sälja honom. Man ville ha tillbaka stammen.
Men Sapphire Crown blev 28 år och var kvar på Gannarve till sin död.
Nuvarande hingst på Gannarve är Carneol, som nått den för hästar så aktningsvärda åldern av 31 år. Han är fortfarande pigg och alert. I fjol togs spermaprov på den då 30 år gamla hingsten och det var helt okej.
Carneol är angloarab, efter Sapphire Crown undan fullblodsstoet Easter Parade och född hos Valter Andersson i Lojsta.
När Valter Andersson blev sjuk ville han att Kerstin skulle köpa Carneol. Hingsten var då 16 år och han har varit på Gannarve sedan dess.
- Han är hemskt snäll, men hingstig. Vi rider ännu ut på honom i skogen, säger Kerstin.
Erika Lickhammer bor numera i Holland och tävlar framgångsrikt i hoppning. Hon började sin karriär med Miss Sunshine, en ponny som har Carneol som pappa. 18 av de 37 hästarna på Gannarve är efter Carneol.
Till Carneols bästa avkommor hör också Glengoyne, som Susannes dotter Linda Herlitz red. Glengoyne är den enda ponny i Sverige som gått elitallsvenskan i både dressyr och hoppning samma år.

På tal om ridning, Kerstin rider faktiskt fortfarande, men hon har haft ett uppehåll.
- Jag hade svårt att hinna med, men tänkte att skall jag rida mer måste jag upp nu, säger hon.
Kerstin har ridit och tävlat lite, mest hoppning och Hubertusjakter och hon lät bygga Gotlands första ridhus med "riktiga" mått - 20x40 meter.
- Numera bygger de mycket större ridhus, säger Kerstin.
Tidigare var Kerstin med på kvalitetstävlingar med sina uppfödningar. Hon har också varit på rikskvalitetstävling två gånger. En gång i Helsingborg med Esset efter Iran och en gång på Flyinge med Nikolai efter Toreador. Kerstin red då själv i både dressyr och hoppningen.

Men Kerstin är inte bara intresserad av ridhästar och ponnyer. Trav är också intressant. Kerstin hör kört russtrav och ett lopp med stora hästar.
- Det var ett damlopp och jag kom fyra, säger hon.
Väggarna i Kerstins kontor är prytt med otaliga bilder på travhästar.
- Det är Bluebottle på många av bilderna, säger Kerstin.
1995 var Bluebottle, Kerstins egen uppfödning, Sveriges segerrikaste häst med 16 segrar. Hon stod då hos Tommy Zachrisson i Kalmar. Av Bluebottles avkommor är en i Kalmar och två är kvar på gården.
- Den i Kalmar, Ciao Bello efter Giant Chill, har rekordet 13.8, men galopperar mycket tyvärr, säger Kerstin.
Gigolo, som är såld är efter Tamin Sandy och Bluebottles första avkomma och har sprungit in en kvarts miljon. 5-årige Riverdance efter Dancers Victory skulle kvala i augusti förra året, men bröt hovbenet och fick stå hela vintern, men är nu i träning igen. Dessutom finns 3-åringen Elvira efter Express Lavec kvar på gården och tränas av Lassis Larsson.
- Det är bra att ha kvar ett sto ifall vi vill fortsätta med aveln, säger Kerstin.
På Gannarve gård i Fröjel har många lärt sig rida och många har kommit tillbaka år efter år, även sedan de blivit vuxna. Ett bra exempel är Maja Engdahl som ridit hos Kerstin sedan 1963. Maja tillbringar fortfarande mycket tid hos Kerstin, Susanne och alla hästarna på Gannarve.